Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Νταϊάν Κορδά - DNA Ελλάδος

Εξωστρεφής, καθότι Αμερικανίδα, και θερμή, καθότι έχει παντρευτεί Έλληνα -τον τραπεζίτη Στέφανο Κορδά- μας υποδέχεται στο σπίτι τους στο Λονδίνο, με τις δύο κόρες της, Αλεξάνδρα και Κριστιάνα. 

Οσες φορές έχω συναντηθεί με την Νταϊάν Κορδά έχω φύγει με αίσθηση χαράς. Έχει γοητευτική αμεσότητα, προσεγγίζει τον άλλον με ενδιαφέρον, κι ας τον γνώρισε μόλις πριν από πέντε λεπτά, κάνει αμέτρητες ερωτήσεις, θέλει να μάθει τα πάντα και χαίρεται με τα ωραία ή λυπάται για τα λιγότερο ευχάριστα. 
 
Η Νταϊάν -το γένος Στάσικ- έχει τις ρίζες της στην Πολωνία, όπου γεννήθηκαν οι γονείς της, Γουάντα και Κασιμίρ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ένα πρωί, την ώρα που η οικογένεια έπαιρνε το πρωινό της, οι Ρώσοι εισέβαλαν στο σπίτι τής, τότε 11χρονης, μητέρας της και σκότωσαν τον παππού της Νταϊάν. Η γιαγιά, ο θείος και η μικρή στάλθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σιβηρία. Ο θείος κατάφερε να δραπετεύσει και πήγε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία, αλλά η γιαγιά της και η μητέρα της παρέμειναν στο στρατόπεδο για τρία χρόνια. Βγαίνοντας, έφυγαν για την Ινδία, όπου έμειναν στη Βομβάη για περίπου έξι χρόνια, ώσπου μετακόμισαν στο Λονδίνο για να συναντήσουν τον αδελφό της Γουάντα, ο οποίος ζούσε εκεί. Γνωρίστηκε και παντρεύτηκε τον Κασιμίρ, ο οποίος ήταν φωτογράφος και εκείνη την εποχή ήταν μέλος της αντίστασης. Την εποχή εκείνη, το αμερικανικό όνειρο τραβούσε πολύ κόσμο προς τη νέα «Γη της Επαγγελίας» κι έτσι οι γονείς της Νταϊάν ξεκίνησαν για την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών με 70 δολάρια στην τσέπη. 

Η Νταϊάν, χρόνια αργότερα, κοιτάζοντας τις οικογενειακές φωτογραφίες βρήκε μια φωτογραφία της μητέρας της να χαιρετάει πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου που θα τους πήγαινε στην Αμερική και με μεγάλη της έκπληξη είδε πως το πλοίο έφερε ελληνικό όνομα. 
«Αν και δεν είχα γεννηθεί τότε, ξέρω πως αυτό ήταν σημάδι ότι η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στη ζωή μου», λέει.


Οι γονείς της εγκαταστάθηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου αργότερα γεννήθηκε και μεγάλωσε η Νταϊάν. Οι ελληνικές αναφορές και επιρροές συνεχίστηκαν, όπως το γεγονός ότι η νονά της ήταν Ελληνίδα με γονείς που κατάγονταν από την Κάρπαθο. 
Η μητέρα της εργαζόταν στο Commercial Arts, fashion and textile design κι έτσι η Νταϊάν αγάπησε τις Τέχνες και κάθε τι αισθητικά όμορφο. Αποφοίτησε από τη σχολή Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη με Bachelor of Science in Fashion Design, όπου ειδικεύτηκε στο design υφασμάτων και στη μόδα. Αργότερα, εργάστηκε στο τμήμα αγορών των πολυκαταστημάτων Bloomingdales και Barney's of New York, ασχολήθηκε με το σχέδιο υφασμάτων, τα πλεκτά, τα μαγιό και συνεργάστηκε με τον Calvin Klein, τα μαγιό body fx, ώσπου στη δεκαετία του '80 άνοιξε τη δικιά της εταιρία ρούχων pret-a-porter που παρήγαγε στη Βενεζουέλα, μέχρι που έμεινε έγκυος, οπότε την πούλησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου